Pořídit trezor do domácnosti má smysl

Pořídit trezor do domácnosti má smysl

Trezory pro úschovu nejrůznějších cenností v domácnosti nejsou ani zdaleka záležitostí pouze pro milionáře a bohaté podnikatele. Kvalitní a vhodně vybraný trezor najde uplatnění prakticky v každé domácnosti. Většina z vás si možná v tuto chvíli říká, že doma přeci nemáte nic opravdu cenného a trezor by pro vás proto neměl smysl. Obvykle ale bývá pravdou pravý opak.

Proč tedy domů pořídit trezor? První, co se nabízí, je přirozeně úschova cenností, jako jsou drahé hodinky, šperky a jiné cenné předměty. Ovšem domácí trezor má mnohem širší využití. Do trezoru totiž můžete uložit také hotovost a cokoliv dalšího, co má vysokou hodnotu – a to ne nezbytně jen finanční. Dále sem patří vše, co je pro vás důležité a o co byste nechtěli přijít, a také vše, k čemu chcete mít přístup pouze vy a nebo vámi vybraný okruh osob. Větší obnos hotovosti je vždy optimální raději odnést do banky, ale pokud si doma necháváte rezervu pro všechny případy, rozhodně není vhodné ji schovávat pod postelí ani v šatní skříni. Stejně tak je vhodné do trezoru uzamknout veškeré důležité dokumenty, smlouvy a podobně, ať už na papíře nebo na libovolném elektronickém médiu. Totéž ovšem platí i pro veškeré citlivé dokumenty, fotografie a jiné materiály, u kterých nechcete, aby se k nim bez vašeho vědomí někdo dostal. A v neposlední řadě sem můžete uložit cokoliv, co má pro vás osobní hodnotu. Typicky to bývají například rodinné fotografie a videa.

Měli byste mít na paměti, že cokoliv, co není uzamčeno ve skutečně bezpečném trezoru (ideálně od prověřeného výrobce a s bezpečnostní certifikací), se může velmi snadno stát cílem zlodějů v případě, že dojde k vloupání. Dále se k vašim citlivým dokumentům, smlouvám a nebo třeba osobním fotografiím můžou snadno dostat jakékoliv osoby, které (třeba i náhodou) vaši skrýš objeví. V neposlední řadě se trezory používají i pro udržení citlivých anebo nebezpečných předmětů mimo dosah dětí. Ke zničení cenných a důležitých předmětů nezřídka dojde také při požáru a proto se vyplatí investovat do ohnivzdorného trezoru, které díky speciální izolaci po určitou dobu ochrání obsah před plameny i žárem.

Při pořizování trezoru do domácnosti si nejdříve udělejte seznam věcí, které by bylo vhodné v něm mít uschované a na základě toho zvolte odpovídající velikost trezoru. Doporučuje se spíše rovnou koupit trezor o jednu velikost větší, abyste měli do budoucna rezervu. Je to levnější, než později dokupovat druhý trezor. Pro většinu domácností jsou dostatečné trezory, do kterých se vejde šanon. Cena trezoru by měla odpovídat hodnotě obsahu – čím cennější obsah, tím odolnější (a dražší) trezor zvolte. Od bezpečnostní třídy trezoru se často odvíjí částka, na kterou jsou pojišťovny ochotné obsah trezoru pojistit. Dále zvažte umístění trezoru. Všechny trezory, které nejsou zazděné, je nutné ukotvit do stěny, podlahy nebo do nábytku, aby nebo možné je zcizit i s obsahem. Vybírat můžete ze široké nabídky trezorů na trhu, které jsou dostupné se zámkem na klíč a nebo s elektronickým zámkem, například na kód nebo otisk prstu.

Bydlení