Bezpečné vstupní dveře: nejdůležitější prevence vloupání

Bezpečné vstupní dveře: nejdůležitější prevence vloupání

Bezpečné vstupní dveře: základ bezpečného domova

Dobře zabezpečené dveře jsou základem bezpečného domova. Bezpečné dveře, a to nejen ty hlavní, ale také zadní nebo boční vstup či průchod do domu z garáže, jsou nejdůležitější prevencí vloupání. Zloději se při pokusech o neoprávněné vniknutí do objektu nejčastěji pokoušejí překonat právě dveře, a pokud narazí na překážku v podobě odpovídajícího zabezpečení, obvykle snahu o vloupání vzdají a než aby riskovali odhalení, vyberou si raději jiný, snadnější cíl. Jak tedy zajistit, aby vaše dveře zloděje odradily?

U dveří se lze zaměřit na tři zásadní bezpečnostní prvky, a to samotné dveře a zárubeň, zamykací vložka a dveřní kování. Důležitá je v první řadě přirozeně kvalita dveří samotných. V každém případě by mělo jít o bezpečnostní dveře, které se vyznačují odolnou konstrukcí, a nikoliv tzv. interiérové dveře, jež poskytují pouze minimální ochranu a lze je velice snadno překonat, otevřít či zničit pouze s použitím těch nejzákladnějších nástrojů. Pro všechny vstupy volte tedy vždy bezpečnostní dveře s robustní konstrukcí. Důležité je také, aby byla kvalitně provedená také zárubeň a dveřní křídlo k ní těsně přiléhalo. Dveře si vždy objednejte u specializované firmy a nechte profesionálně nainstalovat. Zaslat poptávku na dveře.

Na vstupní dveře patří bezpečnostní cylindrické vložky a bezpečnostní kování

Nejdůležitějším bezpečnostním prvkem na dveřích je zamykací vložka. Do všech vstupních dveří je opět potřeba nainstalovat bezpečnostní vložku. Jako bezpečnostní vložka se označuje zamykací vložka s certifikací pro 3. nebo 4. bezpečnostní třídu. Oproti obyčejným stavebním vložkám bez bezpečnostní certifikace mají bezpečnostní vložky kvalitnější provedení i zamykací mechanismus a jsou tak lépe chráněny pro destruktivním i nedestruktivním metodám otevření, které zloději často používají. Pokud chcete mít kontrolu nad tím, kdo má vaše klíče, pořiďte si zamykací vložku s bezpečnostní kartou. Pro výrobu dalších klíčů musíte předložením této karty prokázat, že jste majitelem vložky a vyhnete se tak tomu, že si klíče od vašeho domu bez vašeho vědomí zkopíruje někdo cizí.

Posledním zmiňovaným bezpečnostním prvkem je bezpečnostní dveřní kování. Bezpečnostní kování jednoduše poznáte podle toho, že na vnější straně štítu nemá viditelné šrouby. Kování poskytuje dodatečnou ochranu zamykací vložce, zejména pokud je vybaveno tzv. překrytem vložky. U kování s překrytem je vložka skrytá, ponechán je pouze úzký otvor pro klíč. Takovýto překryt zajišťuje maximální ochranu před poškozením vložky a nabízí i velmi omezený prostor pro manipulaci.

Kromě samotného kování lze navíc využít řadu dalších dveřních bezpečnostních doplňků, jako jsou přídavné zámky, celoplošné závory či dveřní řetízky a kukátka, které dále zvýší odolnost vašich dveří před vloupáním.